Druivenrassen

Posted on July 25, 2017

By

Druivenrassen, de meesten van jullie kennen ze wel. En wellicht weet je zelfs van welk druivenras je wel en niet houdt, dat maakt het leven al een stuk gemakkelijker. Of in ieder geval lekkerder. Zij het niet dat er een enorm verschil bestaat tussen wijnen van hetzelfde druivenras. Zo maak je mij blij met een knisperend frisse Sancerre uit de Loire en niet met een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland of Chili. Beide wijnen vervaardigd van hetzelfde druivenras met een groot verschil in smaak. En de Franse variant is vernoemd naar zijn herkomstgebied. En ja, dat is dan zoiets dat je net even moet weten als je hier van houdt, of juist helemaal niet…

Zo ook met Bourgogne. Meer dan eens beweerde men niet van chardonnay te houden, om vervolgens een peperdure fles Meursault van de kaart te bestellen. Die toch echt van deze druif gemaakt is, zonder enig andere invloed. Behalve dan houtlagering en wat battonage hier en daar tijdens de opvoeding. Meursault is een plaatsje in de Bourgogne, met een eigen AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) waar ze kwalitatief hoogstaande wijn van chardonnay produceren. Bijna alle witte wijnen uit de Bourgogne zijn overigens van deze druif gemaakt, tenzij anders vermeld. Weer wat geleerd.

Bordeaux is ook geen druivenras, maar een wijnstreek. Wederom in Frankrijk. Ook hier heeft men regels over welke druivenrassen zijn toegestaan om Bordeaux van de maken. In tegensteling tot de monocepages van de Bourgogne gaat het hier altijd om een blend. Een wijn samengesteld uit wijnen van verschillende druivenrassen. Het meest aangeplant voor de rode wijnen zijn merlot en cabernet sauvignon, daarnaast mag men ook gebruik maken van cabernet franc, petit verdot, carménère en malbec. Deze laatste twee kan men als nagenoeg uitgestorven beschouwen in deze streek.

Maar dat geld dan weer niet voor een aantal andere landen. Zo floreert carménère in Chili en malbec in Argentinië. Een beetje extra zon doet deze jongens dus goed, deze wijnen zijn immers immens populair. Ook handig, hier staat gewoon op de fles van welk druivenras de wijn gemaakt is. En dat maakt het kiezen met een minder uitgebreide achtergrondkennis toch wat eenvoudiger.

De Italianen kunnen er trouwens ook wat van. Zo koop je een wijn van nebbiolo druiven wanneer je een fles Barolo of Barbaresco koopt (twee gevallen van vernoeming naar de herkomstgebied) en wordt de druif ook wel Spanna of Chiavenasca genoemd. Er bestaat echter ook gewoon een Nebbiolo Langhe, wat een opluchting.

Ik geloof dat ik mijn punt inmiddels wel gemaakt heb. De wijnwereld zit ingewikkeld in elkaar, er zijn veel regels en er is juist weinig eenduidigheid. Druiven zijn er al geruime tijd, en worden ook al lang door de mens gecultiveerd en gebruikt voor wijn. Lang voordat communicatie en informatie overdracht mogelijk was over de hele wereld, zoals dat nu het geval is. In die tijd zijn er op kleine schaal veel regels en tradities ontstaan, die vandaag de dag nog steeds in tact zijn. We zien in wijnlanden waar pas recentelijk de wijnproductie (professioneel) op gang is gekomen veel minder regels en een overzichtelijker en commerciëler communicatie systeem voor de verkoop.

Makkelijker voor wie weinig wijnkennis heeft en belangrijk voor de algemene toegankelijkheid van dit prachtige product. En toch houd ik met hart en ziel van die traditionele, onbuigzame en complexe wijnwereld vol traditie, met een vleugje romantiek. Waar zou ik zijn zonder deze wijnwereld? Het beroep vinoloog zou overbodig zijn, we dronken massaal Lindemans, zouden niet kunnen discussiëren over de verschillen tussen Mâcon en Meursault of St. Emilion en St. Estephe. Ik zou geen vergelijkingsproeverijen kunnen geven tussen terroir- en merkwijnen. Jeetje, misschien zou ik wel een kantoorbaan hebben, of schoenen moeten gaan verkopen, in ieder geval werd mijn verkoop talent dan nog benut… een in het begin leuke blog veranderd langzaam in een nachtmerrie. Ik stop ermee. Lang leve die verschrikkelijk complexe wijnwereld!

p.s. voor wie, naar aanleiding van het bovenstaande, zijn of haar wijnkennis wil bijspijkeren: in oktober start ik weer met een basiscursus!

geniet-nooit-met-mate

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *