Herfst!

Posted on October 13, 2015

By

Herfst, het seizoen met de prachtigste kleuren en voor het eerst weer een knisperende frisheid in de lucht. Struinend door een bos vol bladeren, met die zo typerende zonnestralen die tussen de bomen door spieken. Nog een paar uitzonderlijk mooie dagen op het terras, maar de realisatie dat het leven zich toch langzaam van buiten naar binnen verplaatst.

Herfst, het seizoen waarin je je realiseert dat de winter eraan komt. Voor sommigen wellicht reden voor mild depressieve gevoelens van spijt. Spijt om afscheid te nemen van de zomer, heimwee naar lange zwoele avonden en het gevoel van eindeloze tijd.

Bij mij zorgt de herfst voor een mengeling van levendigheid, energie voor nieuwe dingen en melancholie. De natuur laat zich al af en toe van haar rauwe kant zien, waarbij je je best klein kunt voelen. Maar de frisheid, het knisperende maakt in mij ook steeds weer iets wakker, het verdrijft de zomerse loomheid, zet mij weer meer op scherp. Een soort: kom maar op!

En dat opent deuren. Voor nieuwe uitgangspunten, nieuwe ideeën en nieuwe samenwerkingsvormen. Zo ga ik eind oktober met een goede vriendin naar Piëmonte (Noord Italië), op bezoek bij een intrigerend wijngoed. Hij van oorsprong antroposofisch arts uit Stuttgart, zij een bekende euritmiste uit Nederland. Een combi waar ik mij, met mijn antroposofische wortels, bij voorbaat al thuis voel. Doel van dit bezoek is het onderzoeken van de mogelijkheid om wijnreizen te gaan organiseren naar dit fascinerende wijngebied, met al haar grootsheid én kleine geheimen. Een vooruitzicht waarbij ik stiekem een klein vreugde dansje doe…

En dat is nog niet alles. Want wie mij als gastvrouw gemist heeft, kan vanaf deze maand zijn hart ophalen bij de Portier.(in Nijmegen). Een fijne samenwerking met Women on Wine is namelijk uitgegroeid tot een meer regelmatige samenwerking in deze vorm. Een heerlijk restaurant met een fijn team, dat op deze nieuwe locatie bruist van de energie. Waar ik kan leren en mij kan laten inspireren, waar ik kan groeien als vinoloog, gastvrouw en mens.

En dan hebben we het nog niet gehad over al dat lekkers dat de herfst brengt. Van tamme kastanjes tot beukennootjes, pompoen en de start van het wild seizoen. En wat dacht je van een gezellige avond thuis, met warme chocomel dicht tegen elkaar aan, terwijl de regen tegen de ramen slaat? En visualiseer nu even dat je die warme chocomel vervangt door een mooi rijpe 10 jaar oude port, of een vol glas rode wijn* dat je van top tot teen verwarmd… dus kom maar op herfst, ik ben immers de beroerdste niet!

* bijvoorbeeld een Barolo, uit dat prachtige Piëmonte!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *