Lievelingswijn

Posted on May 30, 2015

By

Een vraag die mij tegenwoordig veel gesteld wordt, is of ik een lievelingswijn heb. Een lievelingswijn? Wat een vreselijk moeilijke vraag! Er wordt zo ontzettend veel wijn gemaakt, met zoveel verschillende smaken, achtergronden, vinificatie stijlen… Voor ieder moment, iedere gemoedstoestand, ieder gerecht is er wel een passende wijn te vinden. Op dat moment mijn lievelingswijn.

Zal ik het hier dan toch eens proberen? Proberen mijn voorkeur eens wat verder te specificeren? Nou vooruit, ik houd wel van een uitdaging!

Wat ik belangrijk vind in een wijn is de balans, geen vierkant met allerlei uitsteeksels van smaken, maar juist een mooie cirkel waarin de verschillende smaken harmonieus samenwerken. Ik houd van rijpheid, waarmee ik doel op het gebruik van rijpe druiven, zodat er niet te veel groene aroma’s of onrijpe tannine in de wijn zitten. Daarnaast houd ik van een lichte spanning in de wijn, vaak ingebracht door een mooie zuurgraad waardoor de wijn niet “log” wordt. En wat houtlagering betreft: dit kan een heel mooi effect hebben op de structuur van de wijn en lichte vanille kan ik zeer zeker waarderen, maar met een ordinaire “houtbak” hoef je bij mij echt niet aan te komen zetten.

Om het bovenstaande te bereiken kom ik vaak uit bij de wat koelere wijngebieden waar de druiven een lange en langzame rijpingsperiode doorlopen, waardoor de aroma’s alle tijd hebben om zicht te ontwikkelen. Gebieden waar de gebruikte druif nèt goed rijp wordt. Daarbij is dan ook nog de instelling van de wijnboer van groot belang, omdat lage oogst rendementen en het goed inzetten van  alle andere elementen van het terroir van grote invloed is op het eindresultaat.

Koele gebieden vind je veelal binnen Europa, ook wel aangeduid als de “oude wereld”. Denk aan Duitsland, Oostenrijk, Noord Italië, Noord Frankrijk en Noord Portugal, veel van mijn favorieten komen hier dan ook vandaan. Maar toch is het niet zo zwart wit. Ook in Chili, Californië en Zuid-Afrika zijn ronduit koele gebieden te vinden, veroorzaakt door de invloed van de koele Oceaan en de hierdoor ontstane mistbanken.

Heerlijk vind ik bijvoorbeeld de wijnen van Familie Bauer, werkzaam in Wagram (Oostenrijk). Met voor mij als topper hun Blauburgunder. Maar ook de wijnen van Quinta Seara d’Ordens, Douro (Portugal), staan zeer hoog op mijn ranglijst. Of hun reserva Tinto of Branco het wint? Nee, allebei even charmant en ronduit lekker! Oh, dan zijn er nog de wijnen van Leyda, uit de Leyda Valley (Chili), met hun Carménère zou ik zeer zeker in het huwelijksbootje stappen! Daarnaast ben ik absoluut fan van klassiekers uit Piëmonte, Toscane (Italië), Loire, Bourgogne (Frankrijk) en fijne Duitse wijnen, zoals van Weingut Becker.

Wat deze wijnen allemaal gemeen hebben is dus de voor mij onmisbare zuurgraad, de spanning in de wijn waardoor je nieuwsgierig blijft naar een volgende slok. Dit maakt mijn persoontje niet “zuur”, maar wel fris, lichtvoetig en sprankelend…!

 

p.s. bovenstaande lijst is zeer zeker niet compleet en aangezien ik nog lang niet alle interessante wijnen heb kunnen proeven zal dat voorlopig (ongeveer de rest van mijn leven) ook nog wel zo blijven…

  1. simone (reply)

    June 2, 2015 at 10:10 am

    Ha Lara, ik kan me heel goed vinden in de omschrijving die je geeft en daarmee ook in jouw smaak…en jij misschien wel in de mijne! ;)
    En inderdaad…lekker hè die BB van Bauer!
    Groetjes Simone

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *