Oesters & Wijn

Posted on June 18, 2015

By

Mijn eerste oester at ik in een vakantiehuisje in zeeland, met oud en nieuw. Zo’n avond waarop iedereen zijn best doet en alles vooral héél leuk en héél lekker moet zijn. De verwachtingen liggen zo hoog, dat het geheel eigenlijk al gedoemd is te mislukken. Je kent dat wel…

Mijn lieve broer en ik zijn dol op van alles dat uit de zee komt, dus we sloegen garnalen, mosselen, coquilles én oesters in. Van oesters hadden wij toen dus nog geen kaas gegeten, het waren van die grote, ik denk uit zeeland. We waren al trots dat we een groothandel pasje hadden weten te bemachtigen. Dat niveau…

Op het moment suprême kwam daar het volgende addertje, hoe krijg je die dingen in hemelsnaam open?! Met veel gesjor en gesjouw was het dan eindelijk zo ver: Mijn eerste oester! Ondanks dat hij enorm was, rijkelijk bedeeld met schelprandjes en uiteraard niet helemaal goed los gesneden wat het geheel een gênant tintje gaf, is er die avond iets veranderd. Vanaf dat moment horen oesters er voor mij bij, bij feestelijkheid, bij romantiek, bij wijn.

Toen Jan-Willem van Opstal, oesterman in hart en nieren, voorstelde om zijn passie voor dit prachtige product te combineren met mijn passie voor wijn, hoefde ik daar dan ook geen seconde over na te denken. Jan-Willem leert mensen oesters proeven, niet eten, maar proeven. Zoals een wijn minimaal 6 seconden door de mond dient te gaan om alle smaakpapillen te bereiken, het liefst met wat zuurstof om alle aroma’s los te maken, zo zijn er ook aandachtspunten bij oesters. Een oester is namelijk helemaal niet alleen maar zout en glibberig, maar heeft zoetheid en structuur.

Ook zijn er veel verschillende smaak gradaties, van fris en ziltig tot vol en zoet. Afhankelijk van de herkomst en opvoedingswijze van de oester. Daarbij kun je dan natuurlijk weer met wijnen variëren. In eerste instantie denk ik bij oesters toch aan wijnen uit het frissere spectrum. En ook hier gaat het volgende op: ga voor een wijn uit een gebied waar je te matchen product vandaan komt. Denk bijvoorbeeld aan een Muscadet Sèvre et Maine. De enige witte wijn waarvan de ranken letterlijk op Bretonse bodem staan. Of denk aan een Picpoul de Pinet bij de iets verfijndere oestersoort uit Sud-Finistère. Heerlijk!

Afgelopen zondag heeft een groepje enthousiastelingen Oesters & Wijn mogen beleven, waarbij geproefd, geluisterd, geleerd en genoten werd. Ook deze keer was mijn lieve broer van de partij, omdat ook hij nog steeds fan is en we gebruik mochten maken van zijn heerlijke huis en tuin. Ik kijk met een zeer warm gevoel terug op mijn eerste oester in zeeland, maar gelukkig hoefde hij zich deze keer niet bezig te houden met de oesters, waardoor deze perfect geproportioneerd, schelpvrij en los gemaakt waren…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *