Ondernemen

Posted on February 15, 2017

By

Met mijn passie voor wijn en mijn net behaalde vinologen diploma onder de arm, ging ik in januari 2015 naar de Kamer van Koophandel. Een eigen bedrijf, ondernemen, dat zou ik gaan doen! Hoe? Ik had geen flauw idee, maar dit leek me een goed begin.

Inmiddels zijn er twee jaar omgevlogen, waarin ik het inderdaad gewoon gedaan heb. Mijn eigen bedrijf is er, ik ben ondernemer. Het bleek inderdaad een goed begin: starten, doen. En onderweg leren, fouten mogen maken, kwaliteiten en zwaktes tegenkomen. Ontwikkelen en keuzes maken. Rationaliteit en gevoel op elkaar afstemmen, een samenwerking creëren in mezelf.

Mijn richting is steeds helderder, ik heb geen moeite meer met vooruit plannen en ik richt me heel bewust steeds meer op Vinifèr. Om te beginnen door minder op de vloer te staan in de horeca. Niet omdat ik hier geen plezier meer aan beleef, maar omdat ik mijn energie wil richten op de groei van mijn andere activiteiten. Eng? Ja! Maar het geeft vooral meer ruimte en energie. Ik zie mogelijkheden en heb nu de tijd om die in te vullen. Het waar te maken.

Een van de pijlers van 2017 is het Wild Wijn Fest. Geboren uit bruisend enthousiasme, jonge mensen met passie voor wijn en mooie wijn-spijs combinaties. Uitgegroeid tot een festival waarvoor ik de verantwoordelijkheid op me heb genomen. Meer wijn, spannender, gezelliger en Bourgondischer is het streven. Oefenen in samenwerking met mijn collega’s heeft me de zelfverzekerdheid gegeven om een dergelijk project nu zelf aan te kunnen.

Wat voor mij minstens net zo belangrijk is geweest, is de zoektocht naar balans. Want het werk dat ik doe is een groot onderdeel van mijn dagelijkse bestaan. Hoe voorkom je dat dit nog het enige is waarmee je je identificeert? Als ondernemer, op mezelf terug geworpen, verantwoordelijk voor het geheel. Alleen alle lijnen uitzetten, de koers bepalen. Ik ben het instrument van mijn bedrijf. Waarmee relativeer je dan, hoe houd je het vogelperspectief? Op welke manier wil je leven, en dus werken? Hoe voorkom je dat je verzand in patronen en in kringetjes ronddraait? Hoe blijf je vooruitgaan zonder jezelf te verliezen?

Mijn persoonlijke uitkomst hiervoor is Mindfulness. Mijn tweede pijler voor dit jaar: Mindfulness verder integreren in mijn dagelijkse reilen en zijlen en in mijn activiteiten met Vinifèr. Hoe? Dat weet ik nog niet precies, maar het volgen van de basiscursus lijk me een goed begin…

alles wat...

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *