Serveertemperatuur

Posted on August 18, 2015

By

Als het over wijn gaat, wat in mijn wereld regelmatig het geval is, gaat het ook vaak over serveertemperaturen. Ik vind dit altijd weer een zeer interessant onderwerp, vooral omdat ik er iedere keer weer versteld van sta hoe de meningen hierover zo kunnen verschillen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat ik hier een nogal uitgesproken mening over heb. En je dus nogal stevig in je schoenen moet staan en met daadwerkelijk onderbouwde argumenten moet komen om mij in deze van iets anders te overtuigen…

Nu zijn jullie natuurlijk reuze benieuwd wat mijn mening over dit onderwerp dan wel mag wezen, dus bij dezen: ik heb er ronduit een hekel aan wanneer wijn te warm wordt geserveerd, en dat geld voor zowel rood als wit. Te warme rode wijnen worden log en alcoholisch, de subtiliteit en finesse (mocht de wijn deze bezitten) gaan verloren. Ook witte wijnen verliezen subtiliteit, de zuren komen op een onaangename manier naar voren en eventuele aardse/oxidatieve tonen gaan overheersen.

Laten we beginnen bij het zo vaak verkeerd geïnterpreteerde begrip kamertemperatuur. Dit begrip, dat vaak gehanteerd wordt als de ideale serveertemperatuur voor rode wijn, is in het leven geroepen vóór de uitvinding van de centrale verwarming. De gemiddelde kamertemperatuur balanceerde in deze tijd tussen de 16 en 18 graden Celsius. Dit is dan ook de temperatuur waar het om gaat, niet de 20-23 graden Celsius die wij koukleumen tegenwoordig graag in onze huisjes en restaurants genereren met behulp van deze geniale uitvinding.

Wat witte wijn betreft ben ik het er mee eens dat deze regelmatig wat aan de koude kant geserveerd wordt. De gemiddelde koeling in een restaurant staat op 7 graden Celsius, wat niet altijd alle aroma’s de kans geeft om zich te tonen. Indien mogelijk is een klimaatkast met een afdeling van 9 graden Celsius heel fijn, vooral voor de vollere varianten, zodat die optimaal tot hun recht komen.

Nu hoor ik jullie denken, 9 graden Celsius is dat niet nog steeds wat koud voor bepaalde wijnen? Wat als de geadviseerde temperatuur 12 graden Celsius is? Dat is dus heel eenvoudig, de ruimte waar wij zo ontspannen mogelijk willen genieten van onze wijn is namelijk wederom die 20-23 graden Celsius. En dan heb ik het nog niet over hoogzomer, wanneer je lekker op het terras zit en het vaak nog veel warmer is. En wijn warmt op in het glas dames en heren, en dat gaat behoorlijk snel, het is heus waar! Om ellende te voorkomen adviseer ik dus om altijd, en vooral in de zomer, onder de adviestemperatuur te gaan zitten. Bij zowel rood als wit, zodat de wijn uiteindelijk op de ideale temperatuur gedronken wordt. En wij er optimaal van kunnen genieten.

Nu ben ik me er terdege van bewust dat niet iedereen de luxe heeft van een klimaatkast, deze heeft ook pas een paar weken geleden zijn heugelijke intreden in mijn leven gedaan. Andere oplossingen zijn de kelder voor rood en gewoon de koelkast voor wit. Geen kelder? Leg de wijnen dan in ieder geval weg in het donker en dan voor gebruik in de koelkast. Wit gewoon een dagje voor gebruik, rood 2 uurtjes. Wil je wit niet te koud serveren? Gewoon een half uurtje voor gebruik vast uit de koelkast halen. Je kunt hier zelf wat mee experimenteren, kijken wat de effecten zijn en wat lekker is voor verschillende wijnen.

Maakt het jou niet uit? Helemaal prima, ieder zijn ding, dat meen ik uit het diepst van mijn hart. Maar het maakt mij wel uit! Let er dus alsjeblieft op als ik bij jou als gast een ruim bedrag kom besteden aan wijn en spijs, ik ben namelijk echt de beroerdste niet op het gebied van spenderen. Het is dus nuttig mij als gast te behouden, al zeg ik het zelf…

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *