Voeding als geluksmoment

Posted on March 26, 2015

By

“De schepper, die de mens heeft veroordeeld tot eten om in leven te blijven, nodigt hem daartoe uit door hem eetlust te schenken en beloont hem met plezier” Brillat-Savarin, Franse gastronoom in de 18e eeuw. (1)

Voeding, een dagelijks wederkerend onderdeel van ons leven, dat voor iedereen onmisbaar is. Naast van levensbelang, ook een groot onderdeel van ons sociale leven en iets om van te genieten. Een onderwerp dat veel besproken is. Met het aanbod aan voedsel zoals wij dit kennen, en een afname van bewustzijn door de jaren heen, neemt ongezond gemaksvoedsel een steeds groter deel van de markt over en hebben welvaartsziekten de kop op gestoken.

Velen zijn bezig met het zoeken van “de balans”, waar grote voedselconcerns handig op inspelen met allerlei labels die een gezondere keuze claimen. Ook extreme diëten, die in veel gevallen een productgroep volledig elimineren zijn populair. Als consument zie je door de bomen het bos niet meer, en van balans is er op deze manier al helemaal geen sprake.

Dat voedsel gelinkt is aan onze fysieke gezondheid is een feit, maar hoe zit het met onze geestelijke gezondheid? Zijn wij niet ook fysiek gezonder als we voldoende ontspannen, onze sociale contacten onderhouden en genieten van het leven? Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde schreef “laat uw voedsel uw eerste medicijn zijn” (460-377 v. Ch.) en Epicurus zei “de wijze kiest niet de grootste hoeveelheid, maar het lekkerste voedsel (341-270 v. Ch.), genieten van het leven stond bij hem voorop. (1)

Die Grieken waren zo gek nog niet…beide uitspraken zijn nu, meer dan 2000 jaar later nog steeds van toepassing op onze maatschappij. Persoonlijk denk ik dat we juist weer meer moeten gaan genieten van echt voedsel. Ambachtelijk gemaakt, met liefde bereid en gewoon ronduit lekker! Wanneer je aandacht besteed aan een maaltijd, voor jezelf, voor je gezin of voor vrienden, dan is er al bewustzijn. Dan ligt overeten veel minder op de loer, het zijn immers sowieso de zogenaamd lekkere dingen die we onbewust in onze mond stoppen die de meeste schade aanrichten, het welbekende “grazen”.

Dus laten we dat gewoon maar niet meer doen. Laten we vaker, bewuster en meer genieten.Ook, of misschien wel vooral, van ons voedsel. Want ja, eten moet we toch, dat betekend minimaal 3 geluksmomenten per dag!

1. “Het proefboek, de essentie van smaak”, Peter Klosse, 2003

 

 

 

 1. Joy (reply)

  April 3, 2015 at 7:57 pm

  Lara,
  Dank voor je verhelderende uiteenzetting van onze omgang met voedsel vandaag de dag en meer nog voor je betoog om juist te genieten van écht eten!
  Je verwoord precies dat gene dat we allemaal echt even moeten horen!
  Ik neem het mee voor mijn volgende geluksmoment!
  (waar ik dan ook zeer zeker met volle overgave van ga genieten!)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *