Wijnproeven!

Posted on February 23, 2015

By

Wijnproeven, wat is het toch een heerlijke en uitdagende bezigheid! En al helemaal super om anderen hierin mee te nemen.
Want hoe doe je dat eigenlijk, wijnproeven? Wat vind ik lekker? Hoe beïnvloeden smaken elkaar? Wijnen onderling maar natuurlijk ook met het oog op combinaties met eten.

Gisterenmiddag had ik de eer om een enthousiaste groep mensen kennis te laten maken met Oostenrijkse wijnen, 3 wit, 3 rood en een dessertwijn. In series van 3 geschonken, oplopend in complexiteit. Met tot slot een heerlijk frisse Weissburgunder Auslese 2007 van Zillinger.

Door in series te proeven werd vastgesteld dat de ene wijn op zichzelf smaakrijk is, maar naast een complexere wijn toch wat wegvalt. Een lesje in kwaliteit en complexiteit dus!
Ook verschil in smaak is uitgebreid aan bod gekomen. Over smaak valt niet te twisten wordt altijd gezegd. Maar klopt dit wel? Over smaak valt eigenlijk juist wél te twisten, iedereen vindt namelijk iets anders lekker.
Over kwaliteit daarentegen niet, of een wijn lekker bevonden wordt of niet, de kwaliteit kan objectief worden vastgesteld. En dit kwam gisteren ook duidelijk naar voren door de wijnen op deze manier naast elkaar te proeven. Algemene winnaars bleken uiteindelijk toch de meest complexe wijnen: Christ Gemischter Satz 2013 en Familie Bauer Blauer Burgunder 2011.

Daarnaast scoorde ook de Weissburgunder Auslese hoog, vooral door zijn verrassende frisheid. Voor velen de eerste kennismaking met een dergelijke dessertwijn, men denkt hierbij toch al snel richting zwaar en stroperig. Wat blijkbaar niet noodzakelijkerwijs het geval is bij dessertwijn: weer wat geleerd!

De verschillende hapjes gaven het geheel nog een extra dimensie. Marokkaans brood met yoghurt-munt dip ging eigenlijk goed bij alle witte wijnen, de mango chutney bleek in zijn geheel toch wat heftig door de gember, maar werkte wel weer prettig met de Auslese. Bij de rode wijnen kwam er wat kaas en Parmaham op tafel, waarbij er vooral veel enthousiasme was voor de combi van Blauer Burgunder met de ham, al verloor de wijn hierbij iets van zijn fluwelige zachtheid.

Al met een leuke, lekkere, leerzame en heel gezellig middag! Ik kijk nu al uit naar een vervolg…

  1. Smithd256 (reply)

    February 27, 2015 at 12:25 am

    Only wanna tell that this is very useful , Thanks for taking your time to write this. cededefaabekfedc

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *